Никой не знае как ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2. Възможно е

...
Никой не знае как ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2. Възможно е
Коментари Харесай

Как ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2?

" Никой не знае по какъв начин ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2. Възможно е да се появи вид, който както да бяга от имунния отговор, по този начин и да провокира клинична картина, която да е по-тежка от Омикрон. Ние би трябвало да бъдем подготвени главно с слагането и актуализирането на имунизациите, основаването на добра организация. За мен най-важното е хората да бъдат добре осведомени. Трябва да свикнем да живеем с този вирус, защото той няма да си тръгне скоро, или изобщо няма да си тръгне ", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на " България заран ".
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 862
Тя напомни, че на няколко месеца се появяват нови разновидности.

" Напълно допустимо е след BA.1, BA.2, BA.4, BA.5 да се появи вид, който е много по-различен от Омикрон. Но не значи, че би трябвало да бъде по-страшен от него. Омикрон усилва имунитета против другите разновидности на SARS-CoV-2, само че не и против самия себе си. Да седим и да мислим какъв брой страшна ще бъде зимата - няма никакъв смисъл. Напълно допустимо е тогава да се срещнем и с грип, и със SARS-CoV-2. Хората би трябвало да са подготвени да се имунизират против грип, да си слагат бустерна доза ", допълни Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И бе безапелационна, че няма по какъв начин да се планува по какъв начин ще продължи еволюцията на вируса.

" Втора бустерна доза би била доста потребна и за хора от по-ниските възрастови групи. Младите също биха могли да си слагат. За обновените ваксини доста се приказва, чакаме ги. Големите компании, които са производители, споделят, че ще бъдат налични есента. В момента обаче нямаме изрично доказателство, че те ще дадат по-добра защита в съпоставяне с тези, които разполагаме ", акцентира вирусологът от Българска академия на науките.

По думите ѝ сегашните ваксини разчитат на имунитет против една единствена конструкция във вируса.

" Виждаме, че това е вирус, който се променя извънредно интензивно, ще са нужни ваксини, които са ориентирани към по-консервативни сектори във вируса, така че да дават по-широк набор на отбрана. Вече има значително изявления, които демонстрират, че сходни на SARS-CoV-2, се откриват в представители на животинския свят в разнообразни точки на планетата. Това значи, че има вируси, които безусловно чукат на вратата ", добави проф. Александрова.

Тя показа, че има и ваксини, които са под формата на хапчета.

" Първият случай с неочаквана загуба на слух след прекаран Ковид-19 беше разказан още през октомври 2020 година - 45-годишен пациент във Англия. Той е изгубил слуха на едното си ухо, по-късно с лекуване го е възстановил значително. Между 7 и 15% от хората, които са били с Ковид-19, имат такива недоволства, като неочакваната загуба на слух може да настъпи от няколко дни до няколко месеца след диагнозата. Но това е едно от незабавните положения в медицината, защото се постанова диагностициране незабавно ", разясни тя.

Според нея загубата на слух може да има връзка и с деменцията.

Попитана каква част от хората боледуват от Ковид-19 наново, проф. Александрова отговори: Има хора, които не биха отразили тази зараза. Хора, които са прекарали Омикрон преди няколко месеца, не са предпазени. Няма една единствена мярка, която да обезпечава 100-процентова отбрана - нито имунизациите, нито маските.

" Епидемия към този момент има, тъй като са над 16 000 случая. А над 80% са в Европа - повече от 70 страни. Смъртните случаи са в Африка. До през вчерашния ден това беше вирус, който беше ендемичен в избрани региони в Африка, и даже там доста рядко стигаше до индивида. За разлика от едрата шарка, която визира единствено индивида, маймунската шарка визира доста скотски типове. Няма данни дали имунизациите дават резултати ", сподели още гостът.

Проф. Александрова припомни, че маймунската шарка се популяризира посредством доста непосредствен контакт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР